___________________

     Blogginlägg fredag 10 november, 2006  ___________________________

 

Nyheter

 

Bloggarkiv

 

Fredag 10 november, 2006


Adrian Sotte, den riktige ursotten.
Illustration: Joakim Sydmark

Mitt liv med Familjen Sotte
Min serie Familjen Sotte debuterade i en satirteckningstävling i Kvällsposten våren 1982. Det var tidningens legendariske tecknare Yngve Sebastian som höll i tävlingen.

Han uppskattade mina serier mycket. Ja, så mycket att Familjen Sotte vann hela tävlingen och fick breda ut sig över en helsida i Kvällsposten med 1.000 kronor i honorar.


Alf, familjen Sottes hund.
Illustration: Joakim Sydmark

En kort tid senare kom reporter och fotograf från tidningen Arbetet och gjorde ett reportage om mig och mina seriefigurer. Detta ledde till att jag och Familjen Sotte i augusti 1982 fick jobb på Arbetets Eslövsredaktion. En gång i veckan kommenterade vi något ur det lokala nyhetsflödet med en seriestrip på Eslövssidan.

Lönen var inte stor men vi stannade i tre år. Efter valet 1985 kände jag att nyhetsmaterialet, och därmed också skämten, upprepade sig allt för mycket. Familjen Sotte tog semester några år.


Alfhild Sotte, familjen Sottes starka
kvinna. Illustration: Joakim Sydmark

Figurerna medverkade i Studenttidningen Lundagård under vårterminen 1990. Men sedan dess har de mest förekommit på grattiskort till släkt och vänner.

Deras senaste framträdande var på ett stort grattiskort till min pappa när han i år fyllde 75 år. Kanske är det dags att låta figurerna träda i tjänst igen…

Joakim
(Publicerat kl 13.55)

 

sydmark.se drivs och publiceras av Joakim Sydmark som också är redaktör och ansvarig utgivare.
E-post: sydmark@sydmark.se