___________________

     Blogginlägg onsdag 25 oktober, 2006    ___________________________

 

Nyheter

 

Bloggarkiv

 


Edinburgh Zoos enda isbjörn verkade inte allt för deprimerad av att bo i djurpark, trots att det var en ganska varm dag. En lugn eftermiddagslur i solen stod på programmet. Foto: Joakim Sydmark

Onsdag 25 oktober, 2006

Både ledsna och glada djur i bur
När jag gick omkring på Edinburgh Zoo i mitten av augusti såg jag många djur som uppenbarligen mådde dåligt av att vara instängda. Men också många som verkade trivas utmärkt långt borta från sina naturliga miljöer.

Mest sorglig att se var den lilla koalan som ängsligt satt på en kal trädstam framför en läktare fylld med tjoande barn och deras föräldrar. Den lilla björnen försökte vända ryggen mot besökarna och såg väldigt plågad ut.

En bit bort gick ett stort kattdjur, typ puma eller panter (jag blev så illa berörd av hur den mådde att jag inte ens stannade kvar och läste informationsskylten), fram och tillbaka i ett mycket stressat tempo i sin lilla inhägnad.

Desto mer trevligt var det då att upptäcka att det också fanns många djur som verkade trivas alldeles utmärkt med att bo i djurpark. Vissa tycktes till och med ha riktigt roligt. Jag tänker då främst på de två zebrorna som busade med besökarna och sprang och gömde sig var gång någon lyfte sin kamera för att ta ett foto. Jag kan svära på att zebrorna gapskrattade sig emellan.

Nåväl, jag visar några foton av de djur som tycktes mysa i djurparksmiljön, eller som åtminstone verkade neutrala inför omgivningen. De som var ledsna ville jag inte störa med kameran.


En pingvin som når en till midjan
känner man respekt inför.
Foto: Joakim Sydmark


En pygméflodhäst betade lugnt, trots att den inte befann sig i södra Afrika. Foto: Joakim Sydmark


Ett gäng glada asiatiska uttrar softar. Foto: Joakim Sydmark


Pigg surikat på vakt.
Foto: Joakim Sydmark


En elefant...
Foto: Joakim Sydmark


Nej, förlåt... Det var ju en noshörning. Lyckligtvis på väg bort från mig. Hade inte vågat stå så särskilt nära om den varit på väg fram mot mig. Foto: Joakim Sydmark

Tyvärr lurade de busiga zebrorna även mig, så de kom inte med på bild. Att ringsvanslemurerna trivdes i djurparken hoppas jag har framgått av tidigare foton!

Joakim
(Publicerat kl 18.31)

 

sydmark.se drivs och publiceras av Joakim Sydmark som också är redaktör och ansvarig utgivare.
E-post: sydmark@sydmark.se