___________________

     Blogginlägg fredag 27 oktober, 2006   ____________________________

 

Nyheter

 

Bloggarkiv

 

Fredag 27 oktober, 2006

En (tjo)lattjo felhörning
Såg en rolig tävling i tidningen Sydsvenskans nöjesdel Dygnet Runt (061027). Den byggde på att man ofta hör fel på låttexter när man lyssnar på musik. Ett antal felhörningar skulle paras ihop med rätta artisterna. Min bästa felhörning hade jag nog som barn.

Den är väldigt enkel att para ihop med rätt grupp: "Tjolattjo jä, jä, jä. Tjolattjo jä, jä, jä"!

Jag och min kusin J sprang omkring hemma hos hans föräldrar och sjöng refrängen om och om igen när vi var 5, 6 år gamla. Inte för ett ögonblick funderade vi på vad det där ordet tjolattjo var för något. Vi antog väl att det var ett alldeles vanligt utländskt ord och gav järnet i vår sång. Det mest komiska är att jag tror det dröjde till mina tidiga tonår innan jag insåg vad den rätta texten var.

Men å andra sidan är det ju bara några år sedan jag fick klart för mig att min katt inte gavs bort till en snäll gammal dam när jag var 6 år och vi skulle flytta, utan avlivades hos veterinären. Och att min undulat inte rymde något år tidigare, utan grävdes ner i trädgården efter att ha hittats död i buren en tidig morgon innan jag vaknade. Chockerande besked till en 40-åring.

För den som inte är så självklart bevandrad i 1900-talets populärkultur ska jag kanske för säkerhets skull nämna att det var The Beatles låt She loves you med refrängen "She loves you yeah, yeah, yeah" som jag och kusinen hade felhört. Inspelad första gången 1 juli 1963 och med sång av John och Paul, om jag inte tar fel.

Joakim
(Publicerat kl 15.23)

 

sydmark.se drivs och publiceras av Joakim Sydmark som också är redaktör och ansvarig utgivare.
E-post: sydmark@sydmark.se